menu

Home-Start

Home-Start is een programma dat door middel van vrijwilligers ondersteuning, praktische hulp en vriendschap biedt aan ouders met jonge kinderen. De gezinnen geven zélf aan op welke gebieden zij meer steun wensen: hun vragen staan centraal.

Wij zoeken (groot-)ouders die, vanuit hun eigen ervaring met het opvoeden van kinderen, andere ouders kunnen ondersteunen. Klik hier voor meer info.

Vergroten zelfvertrouwen en versterken sociale relaties
Home-Start wil met het programma het zelfvertrouwen van ouders vergroten en hun sociale relaties versterken. Ieder gezin maakt wel eens een periode mee waarin het tegenzit. Meestal kunnen ouders er zelf voor zorgen dat het beter gaat, maar soms kan een luisterend oor of een helpende hand bij praktische zaken een opluchting zijn. Gewoon even kletsen met een ander, er samen op uit of iets leuks ondernemen met een vriendin. Juist dié contacten, van mens tot mens, zijn vaak een belangrijke 'steun in de rug' en kunnen ervoor zorgen dat u er weer even tegen kunt.

Als familie of vrienden het druk hebben of ver weg wonen, wilt u ze niet altijd belasten met uw verhaal. Dan kan een vrijwilligster van Home-Start wellicht wat voor u betekenen. Opgeleide vrijwilligers, die zelf ouder zijn, worden gekoppeld aan een gezin en bieden licht pedagogische ondersteuning aan gezinnen.
Het programma wordt kosteloos aangeboden aan ieder gezin met tenminste één kind tot 7 jaar.

Samenwerking
De gemeente Apeldoorn ondersteunt het preventieve opvoedondersteuningsprogramma (gestart in 1999). Jaarlijks worden er zo'n 70 gezinnen ondersteund. Vanaf 1 november 2018 wordt Home-Start 20 jaar uitgevoerd door Stimenz.

Home-Start is een samenwerkingsprogramma met verschillende partners en wordt aangeboden vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin. Home-Start wordt in Apeldoorn door Stimenz uitgevoerd. Op de landelijke website van Home-Start kunt u zien in welke gemeenten u nog meer kunt deelnemen aan Home-Start. 

Boekje Home-Start
In maart 2021 is het boekje ‘Stimenz Home-Start, ervaringen van vrijwilligers en gezinnen’ gepubliceerd. Daarin vertellen een aantal ouders en vrijwilligers over hun contact met elkaar. Je kunt het boekje hier inzien.

Meer informatie
Voor meer informatie over het programma/aanmelden kunt u bellen (088 784 64 64) of een e-mail sturen naar home-start@stimenz.nl U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met een van de coördinatoren:

 

 

Marion Wolbers

         

 

Petra Tromp    

m.wolbers@stimenz.nl

p.tromp@stimenz.nl